Historia

Lahden seurakunnan poikatoiminnassa vaikutti 1930-luvun lopulla Veikot -niminen kerho. Kerhonjohtajan apulaisen Pentti Pihkalan aloitteesta syntyi ajatus partiolippukunnan perustamisesta. Syksyllä 1939 otettiin yhteyttä Sinisten Partiopoikien Liittoon ja aloitettiin vartionjohtajakoulutus. Silloin sovittiin, että lippukunta perustetaan myöhemmin. Toimintaa jatkettiin edelleen Veikot-kerhon puitteissa, vaikka ohjelma olikin hyvin partiomaista.

Lahden Siniset perustettiin 17.11.1940. Alkuperäinen lippukunnan nimi oli Seurakunnan Siniset Partiopojat ja ensimmäinen lippukunnanjohtaja oli Pertti Pihkala. Perustavassa kokouksessa seurakunnan pappilassa oli paikalla n. 20 poikaa. Lippukunnan jäsenmäärä alkoi tasaisesti kasvamaan ja jo vuonna 1943 lippukuntaan ilmoittautui peräti 70 poikaa. Ensimmäiselle leirille Heinäsaaressa 2 – 9.7.1945 osallistui 65 partiolaista. Leirin jälkeen alkoivat valmistelut aluksen hankkimiseksi lippukunnalle. Tiedustelujen jälkeen Lahti OY lahjoitti lippukunnalle Faxe-hinaajan 1945 ja laiva kastettiin Liljaksi. Lippukunnan järvipartio-osasto oli saanut toimintaedellytykset ja se perustettiin virallisesti 23.9.1945.

Jäsenmäärä kasvaa

Toiminta laajeni edelleen ja lippukunta perusti osastoja eri kaupunginosiin, jotka myöhemmin itsenäistyivät omiksi lippukunniksi. Nykyisinkin toimivia lippukuntia ovat Harjunalustan Siniveljet 1948, Lähteen vartijat 1954, Sinisissit 1957 ja Mukkulan Siniset 1966.

Vuonna 1949 lippukunta sai ensimmäisen lippunsa. Oma merkki saatiin 1955 ja nimi muutettiin Lahden Seurakunnan Siniset -muotoon, josta LSS -lyhenne on peräisin. Merkki ja lyhenne ovat edelleen käytössä, vaikka vuonna 1962 nimeä lyhennettiin edelleen. Silloin otettiin käyttöön nykyinen Lahden Siniset -nimi. Nykyinen lippu vihittiin käyttöön 1990.

Kolo eli kokoontumispaikkamme

Pitkien neuvotteluiden jälkeen sai lippukunta käyttöönsä seurakunnan omistamasta Kirkkokatu 7:ssä sijaitsevasta vanhasta talosta alimman kerroksen tiloja. Saatuihin tiloihin suoritettiin talkoilla mittava remontti ja avajaiset pidettiin 10.3.1986.

Lippukunta joutui evakkoon Vapaudenkatu 7:n Lahden seurakuntayhtymän tuleviin toimistotilohin vuonna 2004, jolloin Kirkkokatu 7:n kolossa alkoi mittava remontti, ja kolo saatettiin nykyaikaisemmaksi. Tällöin koloon tehtiin perusparannuksen lisäksi muun muassa kaksi vessaa ja toimiva keittiö. Kokoontumishuoneita oli kaksi, ja viereisistä varastotiloista tehtiin sisarlippukunnallemme Lahden Katajaisille omat kolotilat. Näissä tiloissa Lahden Siniset toimivat kaikkiaan 37 vuoden ajan.

Uusimmat kolotilat saimme seurakunnalta keväällä 2023, kun kahden ja puolen vuoden valmistelujen ja neuvotteluiden jälkeen varmistui muutto takaisin Kirkkokatu 5:n tiloihin, jossa kokoontumispaikkamme oli toiminut jo aiemmin 70-luvulta 80-luvun puoliväliin asti. Ulkovaraston ja kolotilojen muutto suoritettiin keväällä 2023 lippukunnan vapaaehtoisten toimesta. Nykyiset kolotilat ovat jo kuudennet reilun 80-vuotisen historiamme aikana.

Meripartiotoiminta

Meripartiotoiminta on ollut vahvaa vuodesta 1945 lähtien. Jo vuoden 1963 Kreikan Jamboreella Lahden Sinisten pojat voittivat leirin purjehduskilpailun ja olivat toisia soutukilpailussa. Sen jälkeen Lahden Siniset ovat voittaneet Satahangalla 1987 ja Loistolla 1996 järjestetyt partioalusten purjehduskilpailut. Scout-jolla kisoissa mestaruudet on tullut 1991 ja 1995. Nykyisin lippukunnalla on käytössään järjestyksessään seitsemäs koulutusalus. Nykyinen koulutusaluksemme on s/y Baltic Maid, joka on ollut lippukuntamme käytössä vuodesta 1997 lähtien.

Lisää kuvia historiamme varrelta voit käydä katsomassa kuvagalleriastamme.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com